Wat is een pergola precies?
Een pergola is een leuke toevoeging aan je tuin, die zowel decoratief als functioneel is Het is een open constructie, die bestaat uit verticale pilaren die verbonden zijn met horizontale balken.
Je kan zelfs klimplanten zoals wijnstokken, rozen en druivenranken op je pergola laten groeien. Deze planten zorgen voor natuurlijke bescherming tegen de brandende zon en harde wind.
Wat is het verschil tussen een pergola en terrasoverkapping?
Mensen denken vaak dat een pergola hetzelfde is als een terrasoverkapping, maar dat klopt niet helemaal. Er zijn namelijk enkele verschillen tussen beide constructies.
Een pergola:
- Wordt onder andere gemaakt van latten en palen.
- Heeft een open constructie, ook aan de bovenkant.
- Het dak van een pergola kan worden afgesloten met zonwering, schaduwdoeken of klimplanten.
Een terrasoverkapping:
- Heeft een gesloten dak en kan dus vaak niet opengezet worden.
- Is minder goed geschikt voor planten.
- Wordt vaak gebruikt als verlengstuk van het huis.


De voordelen van een pergola
Een pergola is een ideale toevoeging voor jouw tuin. Hieronder vind je alle voordelen van een pergola in de tuin:
Bescherming tegen de zon
De terras pergola is een ideale plek om te ontspannen en te genieten van een kopje koffie, terwijl je beschermd bent tegen de zon. Door zonwering, een schaduwdoek of klimplanten zoals druivenranken of bloeiende wijnstokken toe te voegen, kan je niet alleen een koelere schaduw creëren, maar ook een prachtige groene omgeving in de tuin. Je kan ook elektrische zonwering gebruiken die je eenvoudig met je telefoon kan bedienen.
Voor het plaatsen van een schaduwdoek hoef je je geen zorgen te maken - de stevige staanders van de pergola zorgen dat het doek veilig op zijn plaats blijft, zelfs bij winderig weer.


Ondersteuning voor klimplanten
Een pergola is ideaal voor klimplanten. Deze structuur geeft de planten steun om omhoog te groeien, waardoor een groen en weelderig effect ontstaat.
Voorbeelden van geschikte klimplanten voor een pergola zijn:
- De blauweregen (Wisteria)
- Druiven (Vitis)
- Clematis
- Klimrozen
Deze planten groeien goed op de verticale steun van de pergola en zorgen voor een fijne schaduwrijke plek in de tuin.
Past in iedere tuin
Stalen pergola’s worden steeds populairder. Mensen vinden stalen pergola’s fijn omdat ze stevig zijn en goed in verschillende tuinen passen. Staal kan allerlei soorten weer aan, dus het is bovendien een goede en duurzame keuze voor buiten.
Daarnaast heeft staal een moderne uitstraling en is het beschikbaar in verschillende kleuren. Bij MySteel kan je stalen pergola’s krijgen in cortenstaal en 204 gepoedercoate kleuren. Zo kan je altijd een kleur kiezen die goed bij jouw tuin past. Ontdek meer over onze modellen in de alinea Pergola’s van MySteel in verschillende kleuren.
Hoe kan je een pergola het beste plaatsen en verankeren?
Een pergola vastmaken kan soms lastig zijn, maar met deze simpele stappen kan je straks zonder moeite genieten van een stevige pergola:
- Kies eerst een geschikte locatie en zorg dat de ondergrond stabiel is.
- Graaf gaten op de plaatsen waar de staanders komen en zet de betonpoeren in deze gaten. Zorg dat de gaten even ver uit elkaar zijn en op dezelfde hoogte.
- Zet de staanders stevig vast op de betonpoeren en controleer met een waterpas of ze recht staan.
- Bevestig daarna de liggers aan de staanders. Als je een hoekopstelling of rechthoek maakt, gebruik dan de meegeleverde koppelplaten tussen de staanders en liggers.
- Controleer uiteindelijk nog een keer of de staanders recht staan en pas indien nodig de betonpoeren aan.
Hoe diep moet je een pergola in de grond zetten?
Het is belangrijk dat de pergola goed vaststaat in de grond. Zorg er daarom voor dat de palen minimaal 60 centimeter diep in de grond zitten. Zo weet je zeker dat de pergola stevig staat.
Hoe hoog mag een pergola zijn in de achtertuin?
Pergola’s vallen volgens de wet onder de categorie tuinmeubilair. Daarom heb je geen vergunning nodig om een pergola te mogen plaatsen. Maar er zijn wel enkele regels waar je aan moet denken:
- De pergola mag niet hoger zijn dan 2,5 meter.
- De pergola moet in de achtertuin op eigen perceel/grond geplaatst worden. Je hoeft daarbij niet een bepaalde afstand te houden van de buren.
Je hebt geen toestemming van derden nodig om een pergola te plaatsen.
De juiste afwerking
Nadat je de pergola veilig geïnstalleerd hebt, is het tijd om te denken aan beschutting. We geven hieronder twee mogelijke oplossingen:
Harmonicadoek of schaduwdoek
Je kan onder andere kiezen tussen een harmonicadoek of los schaduwdoek om je pergola af te werken. Hoewel beide systemen op elkaar lijken, hebben ze toch enkele verschillen:
Een harmonicadoek
- Kan worden geopend of gesloten met katrollen om de gewenste hoeveelheid schaduw te creëren.
- Heeft een structuur met vaste punten nodig om aan te bevestigen.
Een harmonicadoek kan je kant-en-klaar bestellen, inclusief ophangsysteem.
Een schaduwdoek
- Biedt een constante schaduw, zonder mogelijkheid tot aanpassing.
- Is meestal eenvoudiger te installeren en te verwijderen, omdat je geen complexe structuur nodig hebt.
Voor een los schaduwdoek kan je apart ophangmateriaal bestellen, zoals haken, veren en schuivers.
De juiste klimplanten en bomen
Als je de pergola wilt laten begroeien met klimplanten, dan moet je aan de zijkanten een rasterwerk plaatsen. Voor een pergola met (dak)platanen of andere vormbomen kan je zelf een raster maken van dunne latjes of kant-en-klare opties van vurenhout of hardhout gebruiken, inclusief gaaspanelen van betongaas.